MULTADUE


MULTADUE werkt eigenlijk precies hetzelfde als MULTATULI Solitario, maar wordt met twee spelers gespeeld.
Uiteraard worden de kaarten verdeeld over de twee spelers, waarbij de helft van ieders kaarten bedekt blijft. Zodra een kaart gelegd is, wordt de kaart daaronder zichtbaar gemaakt.


speelveld aan het begin

De regels om een kaart te leggen zijn precies dezelfde: eerst kopkaarten - Alfa e Omega van Marmista en Roccia zitten in de stapel (om 2 * 36 te maken) dus moeten eerst gelegd worden voordat een kopkaart mogelijk is - daarna mogen de kolomkaarten, de rijkaarten en de kolomkaarten gelegd worden.
De bedoeling is nu echter niet om uit te leggen.
De bedoeling is dat de ene speler zodanig legt dat de andere speler geen kaart meer kan leggen.


speelveld onderweg

Dat kan even duren.
Een specifieke mogelijkheid (niet zo'n grote kans) is dat een speler direkt al niet kan leggen. In dat geval wordt opnieuw gedeeld.
Een hele specifieke mogelijkheid (zeer geringe kans) is dat een speler niet kan leggen omdat er alleen maar Mascaldoni zichtbaar zijn. Dat kan uiteraard in de fiolosofie van het spel geen verliessituatie opleveren: een speler die deze situatie weet te bereiken, terwijl de andere speler geen Mascaldoni zichtbaar heeft, heeft gewonnen, ook al is er een legmogelijkheid voor een van de Mascaldoni.

Ik heb het VB-programma zo gebouwd dat ik tegen de computer kan spelen. Ik heb daar echter geen intelligentie in gebakken, het gaat dan meer om het plezier van het spel, dan om het winnen.
Ik heb wel een verrassing mogelijk gemaakt. Als een geblindeerde kaart van een speler door het leggen van de daarop gelegen kaart omgedraaid mag worden, gebeurt dit omdraaien pas als de andere speler gelegd heeft.